04 Haziran 2007

YÖRESEL LEZZETLERDEN DENEMELER : GEREBİÇ




Kilis'e özgü olan Gerebiç ,Ramazan Bayramı'nda hemen her evde yapılır ve konuklara ikram edilirmiş.Ne zamandır benimde denemek istediğim bir tarifti gerebiç.Geçenlerde Kilis'li olan bir komşumun gelininin memlekete gitiğini öğrenince bana gerebiç kalıbı getirebilirmi diye sormuştum.Sağolsun oda gelirken getirmiş,buradanda tekrar teşekkürler.

Tadı hafif,içindeki malzemelerin lezzeti çok güzel ve hamurundaki irmiğin sağladığı hafif çıtırımsı bir tadı olan kurabiyelerim oldu.Biz çok beğendik ,çayın yanında çok güzel gittiler :)

İnternette biraz araştırınca pek çok gerebiç tarifi olduğunu gördüm.Tariflerin çoğunda kullanılan malzeme miktarı oldukça fazlaydı.Bende Oktay ustanın tarifini denemeye karar verdim.




Malzemeler:

Hamuru için
  • 2 yumurta


  • 1 çay bardağı sıvıyağ


  • 1 çay bardağı yoğurt


  • yarım paket yumuşamış margarin


  • 1 çay bardağı irmik


  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri


  • 1 paket vanilya


  • 1 paket kabartma tozu


  • aldığı kadar un


İç malzemesi:
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz


  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker


  • 1,5 yemek kaşığı hindistan cevizi


  • 1 tatlı kaşığı tarçın


  • 1,5 yemek kaşığı susam


  • 1 tatlı kaşığı zencefil


Üzeri için:
  • Pudra şekeri


Yapılışı:

Bütün malzemeleri yoğurun.15-20 dakila buzdolabında dinlendirin.Kalıbınızın büyüklüğüne göre parçalar koparıp içine cevizli içten koyup kapatın ve kalıbın içine yerleştirip bastırarak şekil almasını sağlayın.Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20 -25 dk kadar çok kızartmadan hafif pembe bir renk alana kadar pişirin.Soğuyan gerbiçleri servis tabağına alarak üzerine pudra şekeri serpin.



13 yorum:

  1. Nalan nefis görünüyor ellerine sağlık
    Kalıbı da özel bir kalıba benziyor ekleyebilir misin resmini :))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Nalancığım merhabalar. İadeyi ziyaretine gelememiştim. Şimdi biraz zaman buldum ve hemen geleyim dedim. Cıvıl cıvıl bir site buldum. Ne kadar güzel şeyler yapıyorsun. Çok yeteneklisin maşaAllah. Gerebiç ise benim favorimdir. Malum Antepli olunca insan bayram ziyaretlerinde her evde yiyor. Fıstıklısı da çok güzel olur. Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Nalan Abla,
    Gerebiç tarifini görünce mutlu oldum, neden ? Artık beni az çok takip eden herkes biliyorki benim eşimin ailesi Kilis'li ve ben ailedeki bayanların hünerlerini sıklıkla sitedemde yayınlıyorum.
    Ben ne zaman cevizli un kurabiyesi yapsam eşimin amcası "Gerebiç e benziyor çok güzel olmuş, ama sen birde gerebiç yesen..Süperdir." der.Bende çok merak ediyordum bu kurabiyeyi..Şimdi senden öğrendiğim iyi oldu, hemen yapıp amcamıza ikram edeceğim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Burcucuğum aslında gerebiçin orjinal kalıbı ağaçtan özel yapılmış bir kalıp bildiğim kadarıyla benimkiler plastikten ,resimlerini çekip yayınlarım tabiki..


    Rabia'cığım hoşgeldin.Çok teşekkürler güzel sözlerin için.


    Müge'ciğim hadi dene ikram et bakalım inşallah beğenilir tarif.Sonuçları beklyorum :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Nalan'cığım,
    Bana da bir ardadaşım 2 adet kaşık kalıb göndermişti fakat ben henüz deneyemedim.Mersin'e gittiğimde orada bir tatlı yemiştim ve üzerinde de beyaz köpük gibi bir kreması vardı.Bu acaba onun gibi bir şeymidir?Evetse tadını biliyorum değilse hiç tatmadım hemen yapıp bu konuda ki cahilliğimi gidermem gerek.Zahmet olmazsa beni bilgilendirirsen çok sevinirim tatlım.
    Ellerine sağlık,kalıbların çok cicilermiş iyi günlerde kullan.

    Sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  6. Gül'cüğüm sanırım bu senin yediğinden daha farklı bir tarif.Tadı cevizli kurabiyeye benziyor daha ziyade ama daha farklı.Hazır elinde kalıbında varmış madem denemeni öneririm canım ,denemeye değer bir tat...

    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  7. Nalan'cım güzel kurabiyelerin eminim tadı da güzeldir.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  8. Nalan'cım bende kalıp olmadan denemek istememiştim bu tarifi, ama benim bildiğim kalıpları tahtadandı bu kalıplar yeni çıkmış herhalde,ellerine sağlık, nefis olmuşlar, afiyetler olsun, sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
  9. Nalan teşekkür ederim :))
    Kalıplar özel kalıplarmış evet hafızama kazıdım hemen :))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Nalan'cigim, gerebic cok guzel gozukuyor, ellerine saglik. Ben de gecen yil blogum olmadigi zamanlar yapmistim ve catalla sekil vermistim. Acaba bu kaliplar Istanbul'da da satiliyor mu? Sevgilerle,

    YanıtlaSil
  11. Oooofff nefis görünüyor Nalan'cığım. Ellerine sağlık.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Nalan ben hala çözemedim. Bunların adı gerebiç mi yoksa kömbe mi? Belki de kömbe şekil veren kaşığın adı sadece?
    Nooolur beni aydınlat. :))
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Selen'ciğim merhaba benim bildiğim kömbe mayalı hamurla yapılan tuzlu çörek türü bir hamur işi.Eşim Sivas'lı olduğu için kayınvalidemden öğrendim kömbeyi.Gerebiçe şekil verilen kaşığın adını bende bilmiyorum açıkçası,belki bazı yörelerde kömbe deniyordur.Aklımda olsun benimde kesin bir şeyler öğrenirsem paylaşırım yine :)
    sevgiyle kal.

    YanıtlaSil

 

NALAN MUTFAKTA