30 Ekim 2006

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


Zeytinyağlılarla evde benden başka pek kimsenin arası iyi değil malesef (yaprak sarması dışında).Eşim nezaketen bir parça yesede hiç aramaz zeytinyağlı bir yemek.Ben yinede kendim için yapıyorum...



Malzemeler:
  • 1 kg dolmalık biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • iri boy 5-6 kuru soğan
  • yarım su bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
  • yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • yarım limon suyu
  • 2-3 soyulup doğranmış domates
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 kesme şeker



YAPILIŞI:
Soğan ve fıstıkları pembeleşene kadar yağda kavurun.Yıkanıp süzülmüş pirinçleri ekleyip 2-3 dk daha kavurun.Domatesleri,baharatları,limon suyunu şekeri ,tuzunu ilave edip 1-2 dk çevirin ,1 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırıp kapağını kapatın yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.Biberleri doldurup üzerlerine birer parça domates koyun.Biberlerin yarısına gelecek kadar sıcak su ,tuz ve yağ ilavesi ile orta ateşte pişirin.
AMERİKAN SALATA

Amerikan salatasını bilmeyen varmıdır bilmiyorum ama yinede ekledim .Bizde çok sevilir özellikle çocuklar çok sever.Değişiklik olsun diye bir kısmını küp küp kestiğim tost ekmeklerinin üzerine koyup servis yapıyorum,kanape gibi.
İstediğiniz ölçüde garnitür ,kornişon turşu ve konserve mısırı mayanozle karıştırın afiyet olsun !

17 Ekim 2006

Ye#15 Türk ve dünya mutfağından bayram tatlıları

Bayramında yaklaştığı şu günlerde çok güzel bir etkinlik oldu bu ye#15 .Diğer ülke insanlarını bilemiyorum ama bizler tatlısız yapamayan bir milletiz özelliklede bayramlar oldumu her evde çeşit çeşit tatlılar sunulmazsa olmaz misafirlerimize.Allah hiç birimizin ağız tadını bozmasın inşallah diyerek tatlılarıma geçiyorum ...
Bu ayki evsahipliğini üstlenen sevgili Dersaadet'ede çok teşekkürler ,etkinliğe katılan bütün arkadaşların tariflerini görmek için Dersaadeti ziyaret edebilirsiniz.

HURMA TATLISI
















Hurma tatlısını evlendiğimde kayınvalidemden öğrenmiştim,daha önce bilmediğim bir tatlıydı.Yapımı basit olmasına nazaran, lezzetide bir okadar güzel. Denemeyenler için bayramda değişik bir alternatif olabilir.

Malzemeler:
  • 1 paket eritilmiş margarin
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • (Arzuya bağlı) iri dövülmüş ceviz içi
Şerbet için:
  • 4 bardak şeker
  • 6 bardak su
  • yarım limon suyu
Hazılanışı:
Hamur malzemelerini yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğurun.Cevizi isterseniz hamurun içine isterseniz ortasına koyun.Yumurya büyüklüğünde parçalar kopararak ,kevgirin üzerinde elinizle bastırarak açın (fincan tabağı kadar).Cevizi hamuruna koymadıysanız ortasına koyup size bakan ucundan kıvırıp iki ucu üst üste kapatın.Yağlanmış tepsiye dizip,180C'de pişirin. Fırından çıkarıp üzerine soğuk şerbeti dökün.




YUFKADA RULO KADAYIF
İkinci tarifimde yufkada rulo kadayıf.Bu tatlınında yapılışı kolay ve klasik kadayıf tariflerinden farklı bir tatlı,oldukçada hafif oluyor...


Malzemeler:
  • Yufka (hazır)
  • kadayıf
  • iri dövülmüş ceviz yada fındık içi
  • erimiş margarin (isterseniz tereyağıda kullanabilirsiniz)


Yapılışı:
Yufkayı serip üzerini 2-3 kaşık erimiş margarinle yağlayın.Üzerine elinizle bir sıra kadayıf yayın ,çok kalın olmasın ve cevizi yada fındığı koyup rulo halinde sarın.Ruloları iki üç parmak genişliğinde keserek tepsiye dizin.Bütün ruloların üzerine yine biraz erimiş margarin gezdirip 200C'de güzelce kızartın.Fırından alıp üzerine soğok şerbet dökün.Tatlıların alt kısmı şerbeti çekince eğer gerekiyorsa ters çevirip üst kısımlarınında şerbetlenmesini sağlayın.
Malzemelerde kesin bir ölçü yok ,hepsini göz kararı kendi ağız tadınıza ve yapacağınız miktara göre ayarlayabilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun.

14 Ekim 2006

MİSKET KURABİYE
Bugün Yasemin'e (görümcem) iftara giderken götürmek için tatlı yerine değişik bir şey yapmak istedim.Hatice'nin (portakal ağacı) misket kurabiyeleride ne zamandır denemek istediklerim arasında olan bir tarifti.Denediğime değdi doğrusu, çok güzel kurabiyelerim oldu ben çok beğendim.Diğer yorumları ancak iftardan sonra çaylar içilirken alabileceğim ...



Malzemeler:
  • 3 yumurtanın sarısı (aklarını ayrı bir tabağa koyun)
  • 1 paket yumuşamış margarin
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
  • dilediğiniz miktarda dövülmüş ceviz
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri
  • susam/hindistan cevizi
  • dilediğiniz kadar portakal kabuğu rendesi (ben limon kabuğu kullandım)
  1. hazırlanması:
    Yumurta sarılarını, vanilyayı, pudra şekerini, cevizi, portakal kabuğu rendesini, katı yağı ve unu yoğurun.

  2. Daha sonra cevizden biraz küçük parçalar koparıp önce yumurta akına sonra susama yada hindistan cevizine bulayın. Yağlanmış tepsiye dizip üzeri kızarana kadar ,180C'de 20-25 dk kadar pişirin.

10 Ekim 2006

MEYANELİ TAVUK ÇORBASI



Bu çorbamı yiyen herkes çok beğenir,eşim ve bende çok seviyoruz.Aslında içinde sarımsak olan her şeyi çok severek yiyiyoruz.Özellikle soğuk kış günlerinde çok iyi geliyor.Resmi tam iftar saati çekmeye kalkınca aceleden yağını biraz fazla kaçırdım ,aman ne kadar yağlı demeyin :))


  • 1 adet tavuk göğsü derisi ile birlikte
  • 5-6 çorba kaşığı un
  • 2-3 diş dövülmüş sarımsak
  • tuz,kırmızı toz biber
  • sıvı yağ

Yapılışı:

Tavuk göğsünü güzelce yıkayıp ,üzerini geçcek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilavesi ile yumuşayana kadar haşlayın.
Tavuğu tencereden alıp derisini ayırın (ben kullanmıyorum).Bıçakla minik minik doğrayın yada elinizle küçük parçalar halinde didikleyin bir tabağa alın.
Ayrı bir tencereye unu koyup altını yakın.Orta ateşte yakmadan rengi bayağıca pembeleşene kadar devamlı karıştırarak kavurun.(yağ ilave etmeden)
Ilınan tavuk suyunu yavaşça unun üzerine dökün .Tavuk suyu çok sıcak olursa topak topak olur.Eğer topaklar oluştuysa blendırdan geçirin .Ayrıca tavuk suyunu birden dökmeyin çorba çok sulu veye çok yoğun olabilir.Kıvamını istediğiniz gibi ayarlayın.
Tavukları tencereye ilave edip 5 dakika kadar kaynatıp kapatın.Kırmızı biberi biraz sıvı yağda kızdırın,sarımsakları yarım fincan kadar sirkeye ilave edin.Servis yaptığınızda üzerine birer tatlı kaşığı yağ ve sirke gezdirin .

09 Ekim 2006

ÜZÜMLÜ,CEVİZLİ ,KAYISILI KURABİYE


Bugünkü kurabiye tarifim Serap'tan.Kendisi sevgili görümcem olur :))) sağolsun kurabiyeleri yapıp benim için resimlemiş ve tarifinide yazmış.Bende bugün kurabiyeleri yapıp test edeceğim,eminim tadı çok güzeldir, Serap'çığım ellerine sağlık ! Tarif için teşekkürler hayatım :)
MALZEMELER :
  • 1,5 bardak (su bardağı) toz şeker
  • 4 yumurta (1 tanesinin beyazı ayrılacak)
  • 1 paket yumuşamış margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • aldigi kadar un ( hamur yumuşak olacak)
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
  • 10 adet kayısı
  • yarım su bardağı kuru üzüm
YAPILIŞI:
  1. Şekeri ve yumurtaları çırpın.
  2. Sıvı yağı,yoğurdu,yumuşamış margarini ilave edin.
  3. Kalan malzemeleride ekleyerek ele yapışmayacak ,yumuşak bir hamur yapın.
  4. Ceviz, üzüm ve minik doğranmış kayısılarıda ilave edin yavaşça yoğurun.
  5. Şekil verdikten sonra önce yumurta akına daha sonra toz şekere batırın.(resimdeki kurabiyede niye pudra şekeri var derseniz,Serabın o an toz şekeri kalmadığı için piştikten sonra pudra şekeri serpmiş.)
  6. Yağlanmış tepsiye dizerek 175 derecede pembeleşene kadar pişirin.Çok fazla kızarmazsa daha güzel oluyor.
Eğer çocuklar kurabiyeyi üzümlü ,cevizli yada kayısılı yemiyorsalar sadede yapılabilir.Kurabiyeleri kapalı bir kapta bir hafta taze saklayabilirsiniz .Afiyet olsun .

04 Ekim 2006

TERBİYELİ SULU KÖFTE



Bizim evde çok sevilen bir çorbadır bu, çocuklar içinde oldukça besleyici .Minik köfteleri yuvarlamak biraz vakit alsada tadı buna değiyor.Kayınvalidem sulu köfteyi daha değişik ,bulgurla yapıyor.O da daha farklı bir lezzet ikiside çok güzel oluyor,denemeyen varsa tavsiye ederim.Onun tarifide ileriki günlerde...
Malzemeler:
  • yarım kg kıyma
  • 2 kahve fincanı pirinç
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • tuz,karabiber
Terbiyesi için :
  • 1 yumurta sarısı
  • yarım limon suyu
  • 2-3 yemek kaşığı un
Yapılışı:
  1. Köfte malzemelerini yoğurup küçük misket köfteler yapalım.Köfteleri içine un septiğimiz bir tepsiye dizelim.
  2. Bütün köfteler yapıldıktan sonra tepsiyi yavaşça sallayarak ,köftelerin her tarafının unlanmasını sağlayalım.
  3. Tencereye biraz sıvyağ koyarak biraz nane ekleyelim,suyunu koyup kaynamaya bırakalım.
  4. Kaynadığında dikkatlice köfteleri içine bırakalım.
  5. Köfteler şişip piştiğinde,ayrı bir kasede terbiye malzemelerini çırpalım.
  6. İçine çorbanın suyundan bir kepçe ilave edip karıştıralım.
  7. Küçük bir tel süzgeçle, sürekli karıştırarak azar azar çorbaya ilave edelim.
  8. Bir iki taşım daha kaynadımı,çorbamız servise hazırdır.
 

NALAN MUTFAKTA