17 Ekim 2006

Ye#15 Türk ve dünya mutfağından bayram tatlıları

Bayramında yaklaştığı şu günlerde çok güzel bir etkinlik oldu bu ye#15 .Diğer ülke insanlarını bilemiyorum ama bizler tatlısız yapamayan bir milletiz özelliklede bayramlar oldumu her evde çeşit çeşit tatlılar sunulmazsa olmaz misafirlerimize.Allah hiç birimizin ağız tadını bozmasın inşallah diyerek tatlılarıma geçiyorum ...
Bu ayki evsahipliğini üstlenen sevgili Dersaadet'ede çok teşekkürler ,etkinliğe katılan bütün arkadaşların tariflerini görmek için Dersaadeti ziyaret edebilirsiniz.

HURMA TATLISI
















Hurma tatlısını evlendiğimde kayınvalidemden öğrenmiştim,daha önce bilmediğim bir tatlıydı.Yapımı basit olmasına nazaran, lezzetide bir okadar güzel. Denemeyenler için bayramda değişik bir alternatif olabilir.

Malzemeler:
  • 1 paket eritilmiş margarin
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • (Arzuya bağlı) iri dövülmüş ceviz içi
Şerbet için:
  • 4 bardak şeker
  • 6 bardak su
  • yarım limon suyu
Hazılanışı:
Hamur malzemelerini yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğurun.Cevizi isterseniz hamurun içine isterseniz ortasına koyun.Yumurya büyüklüğünde parçalar kopararak ,kevgirin üzerinde elinizle bastırarak açın (fincan tabağı kadar).Cevizi hamuruna koymadıysanız ortasına koyup size bakan ucundan kıvırıp iki ucu üst üste kapatın.Yağlanmış tepsiye dizip,180C'de pişirin. Fırından çıkarıp üzerine soğuk şerbeti dökün.




YUFKADA RULO KADAYIF
İkinci tarifimde yufkada rulo kadayıf.Bu tatlınında yapılışı kolay ve klasik kadayıf tariflerinden farklı bir tatlı,oldukçada hafif oluyor...


Malzemeler:
  • Yufka (hazır)
  • kadayıf
  • iri dövülmüş ceviz yada fındık içi
  • erimiş margarin (isterseniz tereyağıda kullanabilirsiniz)


Yapılışı:
Yufkayı serip üzerini 2-3 kaşık erimiş margarinle yağlayın.Üzerine elinizle bir sıra kadayıf yayın ,çok kalın olmasın ve cevizi yada fındığı koyup rulo halinde sarın.Ruloları iki üç parmak genişliğinde keserek tepsiye dizin.Bütün ruloların üzerine yine biraz erimiş margarin gezdirip 200C'de güzelce kızartın.Fırından alıp üzerine soğok şerbet dökün.Tatlıların alt kısmı şerbeti çekince eğer gerekiyorsa ters çevirip üst kısımlarınında şerbetlenmesini sağlayın.
Malzemelerde kesin bir ölçü yok ,hepsini göz kararı kendi ağız tadınıza ve yapacağınız miktara göre ayarlayabilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun.

17 yorum:

  1. Nalancığım,her iki tatlın da nefis.Ellerine sağlık.Yufkalı kadayıfı,ben şekerli sütle ıslatıyorum.Güzel oluyor.Denemeni öneririm.Sevgilerimle,
    nanelimon..

    YanıtlaSil
  2. Münevvercim öylede güzel olduğuna eminim canım bir dahaki sefere denerim.

    YanıtlaSil
  3. Harika olmus ellerine saglik...
    Sevgiler Sonia.

    YanıtlaSil
  4. Ozellikle bunu daha cok sevdim. Mutlaka deneyecegim.

    YanıtlaSil
  5. Nalancim tatlilarin nefis olmus,bayram icin ideal tatlilar,ellerine saglik.
    www.blogcu.com/baharcicegi/

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Sonia,Serra,Öznur çok teşekkürler ziyaretiniz ve yorumlarınız için sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  7. kalbura bastı gıbı gozukuyor oylemı? ama goruntulerden çok becerıklı bır hanım oldugunuz anlasılıyor, banada ugrayın beklerım.sevgıler FERHAN

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım,kalbur tatlısına bayılırım, bayramda birkaç kez yaptım güzel olmuştu. Senin reçeteni deneyeceğim bu kez. Çok marifetlisin canım. Ağız tadı ile yemek nasip olsun. Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ferhancım sanırım iki tatlıda aynı ama yörelere göre farklı adlar alıyorlar.Benim eşim Sivaslı ve kayınvalidemler hurma tatlısı diyorlar tatlıya.Tatlılara şekil vermek içinde eskiden kullandıkları deriden yapılmış bir elek kullanılıyor.Bu gün ondan bulmak zor ,özellikle İstanbulda.

    Ziyaretin için sağol,bu etkinlikler sayesinde fark etmediğim bir sürü yeni blogcu arkadaşımı tanıyorum ,teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. Nazlıcım çok teşekkürler canım,inşallah benim tarifide beğenirsin afiyet olsun şekerim
    sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, etkinlik hayırlı olsun. Tatlılar çok nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Hurma tatlısını bayramda kısmet olursa denemek istiyorum. İnşallah bu kadar güzel yapabilirim.

    YanıtlaSil
  12. ben hurma tatlisini tabii ki özel kalburu bulamadigim icin iri delikli süzgecim var onunla yapiyorum sekli de ayni orjinali gibi oluyor :)
    denemek isteyenlere tavsiyem olur simdiden herkese afiyet olsun

    YanıtlaSil
  13. tatlı nefis görünüyor,ellerine sağlık..

    tarifname.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. Sevgi söze dolarsa dua olur, dua Allah'a ulaşırsa nur olur, aynı yolda birleşen dualarımızın nur'a dönüşüp Rabbimize ulaşması dileği ile Bayramıniz kutlu olsun Nalancim,sevgiler Behiye

    YanıtlaSil
  15. Nalan merhabalar,şimdi bende tatlıdan yaptım ama üst şeklı senın ki gibi olmadı pişince düzeldi... senın kiler çok guzel olmış ....bır saat sonra tadına bakıcam inşallah guzeldir..şu model çok önemlı... ıyı bayramlar...ferhan..

    YanıtlaSil
  16. Ferhancım bir dahaki denemede düzelir şekli ,biraz daha bastırmalıydın demekki olsun ellerine sağlık !

    YanıtlaSil
  17. Geçmiş olan bayramda bu tarifi denedim hakikaten çok lezzetli oluyor,kurabiyelerde nefis görünüyor:) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil

 

NALAN MUTFAKTA