23 Ekim 2007

ŞEFTALİLİ PASTA


Ramazanda iftar davetlerine giderken tatlı vs götürmek yerine, kendim pasta yapıp götürmeyi tercih ettim.Şeftalili pastayıda Yasemin'e giderken yapıp götürmüştüm.Genelde çikolata ağırlıklı pastalar yaptığım için bu sefer değişiklik olsun diye meyveli bir pasta yaptım.Şeftali yerine muz,çilek ,frambuaz vs ilede yapabilirsiniz.
Malzemeler
Pandispanya:
  • 8 adet yumurta
  • 230 gr toz şeker (1 su bardağı) -ben daha az kullandım 2/3 bardak
  • 2/3 çay bardağı portakal suyu
  • 1,5 su bardağı un (iki kere elenmiş)
Krema:
  • 2 paket vanilyalı puding
  • 5 su bardağı süt
  • 2 paket krem şanti (2kutu)
  • 2 paket krema sertleştiricisi (dr oetker)
Arasına ve üzerine:
  • 3 adet iri şeftali
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • veya hazır şeftali kompostosu
Yanlarını kaplamak için 1 paket rendelenmiş beyaz çikolata


Yapılışı:

Krema:

Pastaya önce kremayı hazırlayarak başlayın.(iyice soğuması gerekiyor çünkü)
Pudingleri 5 bardak sütle pişirin.Ilınınca buzdolabına kaldırıp iyice soğutun.
Soğuyunca 2 kutu (4 poşet) şantiyi,ve krema sertleştiricileri ekleyip mikserle iyice çırpın.Kullanıncaya kadar tekrar dolaba kaldırın iyice soğutun.
Pandispanya:

Öncelikle fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.Unu bir kaba 2 kez eleyin.Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayrı kaplara koyun.Beyazlara hiç sarı karışmamasına çok dikkat edin.
Toz şekerin yarısını aklara ilave edip bıçakla kesilebilecek kıvama gelene dek mikserle çırpın.
Kalan şekeri sarılara katın .Rengi beyazlayıp mayonez gibi koyu bir kıvam alana kadar çırpın.
Artık mikseri kaldırıp tahta yada plastik bir spatula kullanın.Portakal suyunu yavaşça yumurta sarılarına ekleyip karıştırın.Sonra yumurta aklarını sarılara ekleyip çok yavaşça bir iki kere karıştırın.
Unu azar azar ilave edin. Spatula ile aşağıdan yukarı doğru kaldırarak yavaşça yumurtaları söndürmeden unu yedirin.26 cm'lik kelepçeli kalıba dökerek 30-35 dakika pişirin.
Kabı fırından alarak tel ızgara üzerine kalıpla beraber ters çevirin,o şekilde soğumasını bekleyin.

Şeftali kompostosu:

Şeftalileri soyun,dilimleyin.Üzerine toz şekeri ve üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave edip,şeftaliler biraz yumuşayana kadar pişirin.Soğuyunca tel süzgeçle suyunu süzün.


Pandispanyayı 3 parçaya bölün.Servis tabağına pişirdiğiniz kalıbın kelepçeli kısmını koyup pandispanyanın ilk katını içine yerleştirin.Keki ıslatın. (keki ıslatmak için portakal suyu yada kompostonun suyunu kullanabilirsiniz).Kremanın 1/3 'ini koyup şeftali dizin.2 ci kat keki koyup aynı işlemi tekrarlayın.Son kekide yerleştirip soğuması için 1 saat kadar buzdolabına koyun.

Kelepçeyi dikkatlice çıkarın.Yanlarını ve üzerini kalan krema ile kaplayın.Üzerine şeftali dizip yanlarını rendelenmiş beyaz çikolata ile kaplayın.Vaktiniz varsa 1 gece buzdolabında bekletip öyle servis yapın.Afiyet olsun.

9 yorum:

  1. Yine harikalar yaratmissin !ellerine saglik canim pasta süper gözüküyor tadida eminim öyledir en yakin zamanda bende denemeliyim :) hoscakal canimcim

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyor.Görüntüsü böyleyse kim bilir tadi ne kadar güzeldir.Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  3. Ah Nalan ahhh bugün 6 günlere başladım bu saatte tarifini gördüm hadi dayan dayanabilirsen :))çok güzel gözüküyor meyveli pastalara bayılırım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Nalan'cigim,
    Bu ne harika bir goruntu, uzanip alasim geldi, ellerine saglik canim,

    Asagidaki ekmeklerde puf puf, ellerine saglik.
    Sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Serap'çığım dene çok güzel oluyor canım ,öptüm!

    Yaren'ciğim çok teşekkürler :)

    Müge'ciğim Allah kabul etsin canım.Akşama denersin belki iftardan sonra ,burda olsan yapardım sana valla , öpüyorum!

    YanıtlaSil
  6. Aybike'ciğim keşke uzanıp alabilecek yakında olsanda ikram edebilsem sana canım.Sevgilerimle,öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Nalan,

    Ellerine sağlık, çok lezzetli görünüyor pasta.Benim gibi şeftali seven birinin bayılarak yiyeceği bi pasta olmuş.


    sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  8. ellerine saglik nasil guzel olmusy aaaaaaaaaaa

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, bir yerlerden tiklaya tiklaya senin sayfanla tanistim ve cok begendim. Tarifler ve resimlerin harika, hersey icin ellerine saglik, seftalili pasta da cok güzel olmus. Bana da beklerim canim, güzel tarif ve hikayelerle bulusmak üzere, ayrica linklerime ekliyorum izninle.

    Selam ve sevgilerimle..hoscakal canim..

    YanıtlaSil

 

NALAN MUTFAKTA Template by Ipietoon Cute Blog Design