29 Aralık 2011

Aşure





Malzemeler:
300 gram buğday
250 gram nohut
250 gram kuru fasulye
200 gram kuru Üzüm
200 gram kuru Kayısı
3-4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı süt
3-4 litre su
1 portakal kabuğu rendesi (ben aşurede portakalı çok sevdiğim için 2 adet rendeliyorum)
1 adet elma (soyulmuş minik küp küp doğranmış)

Süslemek için:
Tarçın,ceviz içi ,toz badem ,nar, file fıstık, file fındık

Yapılışı:
1- Buğday, fasulye, nohutu akşamdan ayrı kaplarda ıslatın.Ertesi gün buğdayı aşurayi pişireceğiniz tenceye alın tencereye alın,3 litre kadar su ekleyin kaynamaya bırakın.Buğday iyice yumuşayıncaya kadar arada karştırark kaynatın.(bu arada kenarda sıcak suyunuz olsun ilave etmeniz gerekebilir)
2-Aynı zamanda nohut ve kuru fasulyeleride ayrı ayrı  haşlayın.(akşamdan haşlarsanız daha rahat olur)
3- Buğday iyice yumuşayınca yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri,nohut ve fasülyeyi ekleyin kaynatmaya devam edin.
4- Kayısıları minik minik doğrayın, kuru üzümle beraber bir tenceye alın.Üzerini çok geçmeyecek kadar su ilave edin 10 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın.
5- Portakal kabuğunu,sütü,elmaları ve kayısı üzüm karışımını aşureye ekleyin.
6- Biraz daha kaynadıktan sonra şekeri ekleyip 10 dakika daha kaynatın.(şeker ölçüsünü tam belirtmedim herkes arzu ettiği kadar koyabilir ,biz çok tatlı sevmediğimiz için fazla koymuyorum.)
7- Aşurenin kıvamını kontrol edin eğer sulu görünüyorsa 2-3 yemek kaşığı mısır nişastasını biraz su ile ezerek aşureye ilave edin,5dakika daha kaynatıp altını kapatın..(nişayı çok fazla kaçırmayın çünkü soğuyuncada koyulaşacak)Eğer isterseniz bu aşamada bir kaç kaşık gül suyu ilave edebilirsiniz.
8- 10 dakika kadar dinlendirip kaselere boşaltın. Süslemek için soğumasını bekleyin yoksa malzemeler dibine çöker.



1 yorum:

  1. Çok güzel paylaşımlar yapıyorsunuz,bayıldım.Samsung destek firması olarak sizi takip edeceğiz artık.

    YanıtlaSil

 

NALAN MUTFAKTA