Pages

30 Ağustos 2007

SİVAS KATMERİ

TÜRK GECESİ ETKİNLİĞİ #1




Sevgili Ayşe Yaman'ın düzenlediği "Türk Gecesi" etkinliğinin ilki için daha önce yayınladığım katmer tarifini seçtim bende.Belki resimlerle birlikte hiç yapmayanlar için yararlı olur diye düşündüm.Etkinliğe tüm arkadaşların çok güzel tariflerle katılacağına eminim.Bu ayın ev sahibi Ayşe'ye emeği için çok teşekkürler...




malzemeler:

  • 2 kg kadar un
  • yeteri kadar eritilmiş margarin ve sıvıyağ karışımı (isterseniz tereyağı)
  • beyaz peynir yada kaşar peynir rendesi,arzuya göre maydanoz
  • tuz,su


yapılışı:


Un ve su ölçüsünü veremiyorum çünkü kayınvalidem hep göz kararı yapıyor .Bu ölçüyle 12 tane katmer oluyor siz ölçünüzü ona göre ayarlamaya çalışın.Un,tuz ve su ile yumuşak bir hamur tutun.


1.Hamuru pasta tabağı büyüklüğünde bezelere ayırın.(bu ölçüde 3 beze oluyor) Hamurun iyi açılması için mutlaka 15 -20 dakika dinlendirin.


2.Unlanmış zeminde (açmak için yuvarlak bir masa kullanmak gerekli ,çünkü hamur masadan sarkacak kadar açılacak) hamur yufka büyüklüğüne gelene kadar oklava ile açın.(açarken gerektikçe un dökün.)


3.Üzerine erittiğiniz margarin ve sıvıyağ karışımından 5-6 kaşık gezdirin.Hamuru kenarlarından tutup ortaya doğru katlayıp kaldırın yağın her yerine bulaşmasını sağlayın.




5.Hamuru alt kısmından ortadan uçlara doğru ellerinizle sıvazlayarak yavaş yavaş büyütün.


6.Hamurun bütün etrafına aynı işlemi uygulayın,yırtılmalar olabilir önemli değil.


8.Resimde görüldüğü üzere masa örtüsü gibi yapabildiğiniz kadar inceltin.





9.Hamuru iki uçtan karşılıklı olarak ortada birleştirin.


10.Hamuru kıvırarak yuvarlak şekilde 4 beze elde edin.


11.Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın.


12.Katmer yapmak için bezeleri oklava ile 30-35 cm çapında açın.(açma işleminde artık un kullanmayın.)


Artık pişirme işlemine geçiyoruz.Kayınvalidem elektrikli sac kullanıyor.Sacı ısıtıp katmeri oklava ile alıp saca koyun.Üzerine 2-3 kaşık yağdan gezdirin.(her tarafı yağlanacak şekilde)


Aynı işlemi diğer yüzünede uygulayın.İki tarafını güzelce kızartın.Peynirli yapmak için açtığınız katmerin yarına peyniri koyup ,diğer yarısını üzerine kapatın.Aynı şekilde pişirin.


Pişen hamurları sıcakken bir tabak yada tepsiye almayın ,terleme yaptığı için yumuşuyor ve kıyır kıyır halini kaybedip hamur oluyor.Bunun için çıkaracağınız kabın içine 4-5 kat kağıt havlu


kağıt serin yada kullandığınız unun ablajını yırtmadan açıp katmerler kağıdın iç yüzeyine gelecek şekilde serin.Bu tür her hangi başka kağıt türüde olabilir.Gazete kağıdı kullanmayın. Kolay gelsin...

15 yorum:

  1. Nalan ellerine sağlık. Biraz kalorili ama çok lezzetli bir tat seninkisi. Annemlerde katmer yapar ama tarifi biraz farklı. Tabii adı üstünde seninki Sivas katmeri, bizimki Manisa. :)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Fadime'ciğim tadlar ve yapılışlar farklı olsada her yöremizin kendine has çok güzel lezzettleri var.Önemli olanda paylaşmak değilmi :)Bende inşallah manisa katmerini denerim bir gün eminim oda çok güzeldir :)

    sevgiyle kal yorumun için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Thank you, dear Nalan, for your kind comment on my rahat lokum post. I wish I could read and understand Turkish for already I am awestruck by the beautiful and unique offerings of your blog. Rather frustrating. : ) Thank you again.

    YanıtlaSil
  4. Nalan nefis bir tarif hazırlamışsın. Sen de hamurla ustaca oynayanlardansın anladım ben onu ;)) Ellerine sağlık
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. merhaba nalancım. emekli ama çok güzel bir tarif olmuş, kurabiyeler de harika duruyor...güzel bir hafta sonu dilerim...

    YanıtlaSil
  6. slm..çok güzel ama ben bu kadar ince hamur açamam ki..ellerine sağlık.slmlar.

    YanıtlaSil
  7. Nalan Hanim ellerinize saglik katmer nefis olmus olsada yesek diyesi geliyor insanin:))sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. çok güzelmiş ellerine sağlık.
    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  9. Nalan'cigim,
    Neler yapmissin, ellerine saglik. Biraz ugrastirici gibi geldi resimlerinden ama eminim ki tum yorgunluga deyiyordur tadinca.
    Iyi bir hafta sonu diliyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Bayılırımmmm. Çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık Nalan'cığım.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık canım katmer yapımını çok güzel görüntüleyip anlatmışsın kayseri ile sivas komşu ama bizdeki katmer biraz daha farklı hoşcakal

    YanıtlaSil
  12. Dear Susan,thank you for visiting!

    Burcu çok teşekkür ederim :)

    Sevgili Seçil,Süheyla biraz emek istiyor ama çokta zor değil aslında insan bir giriştimi yapa yapa düzeltiyor.Resimler gözünüzü korkutmasın :)

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Seval,Perihan hoş geldiniz arkadaşlar.Siz iki arkadaşla etkinlik sayesinde tanışmış olduk ne güzel.Yorumlarınız için çok teşekkür ederim...

    Aybike'ciğim ,Burçin'ciğim,Füsun'cuğum çok teşekkürler inşallah bir gün hepinize sıcak bir bardak çayın yanında katmer ikram etme şansını yakalarım :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Nalan
    geçte olsa Türk Gecesi katılımın için desteğin için teşekkür etsem kabul edermisin?
    Bu güzel tarifini resimlerle birlikte harika anlatmışsın, ellerinize sağlık canım!
    sevgilerle
    Hayırlı Ramazanlar

    YanıtlaSil
  15. sevgül karaer22 Ekim, 2010 01:53

    ellerine sağlık ben hiç beceremiyorum hamur işlerini ama hala umudumu kaybetmedim belki bir gün ben de güzel poğaçalar katmerler yaparım.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin