24 Temmuz 2014

SODALI POĞAÇA




 Mayalı olupta güzel olmayan bir poğaça yoktur her halde.Gerçekten pamuk gibi ,yumuşacık ve alabildiğine kabaran bir poğaça,her yaptığımda ertesi güne kaldığı pek olmamıştır,yapıldığı gün biter.Her seferinde aynı sonucu almakta tarifi güvenilir kılıyor.

Malzemeler
  • 1 küp yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ 
  • 1 şişe soda ,oda ısısında olmalı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Alabildiği kadar un (ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı)


Hazırlanışı:
  1. Yoğurma kabına ılık sütü ve şekeri koyup  mayayı eritin.
  2. Üzerine sıvı yağ, soda, tuz ve un koyup yoğurun, gerektikçe un ekleyerek elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  3. Hamurun üzerini streç filmle sıkıca örtün,kabarması için serin olmayan bir yere koyun.Yada fırını 50 dereceye ısıtarak hamuru fırına koyun 45 dk kadar mayalandırın.(ben ekmek makinesinde hazırlıyorum) Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elinizde açın, ortasına istediğiniz iç malzemeyi koyarak uzun veya yuvarlak şekilde kapatın.Ben uzun olanları peynirli,yuvarlak olan poğaçaları sade yaptım yerken isteyen içine istediği malzemeyi koyabiliyor böylece...
  4. Poğaçaları yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin, tekrar kabarıncaya kadar 10 15 dakika bekletin,yumurta sarısı sürerek 170 dereceye ısıttığınız fırına koyup kızarana kadar pişirin.
  5. Fırından aldığınız poğaçaların üzerine kalınca  temiz bir mutfak örtüsü kapatıp soğumaya bırakın.Bu şekilde poğaçalarınız daha da yumuşak olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

NALAN MUTFAKTA