GOLOT (KETE)
İlk tarif görümcem Serap'tan.Golot yada kete denen bu hamur işini kayınvalidesinden öğrenmiş ve çokta güzel yapar.Eşi Gümüşhane'li bu tarifte o yöreye ait bir lezzet.Başka yörelerdede belki yapılıyordur farklı isimlerle.Ama gerçekten çok lezzetli bir tarif denemenizi öneririm.
Malzemeler:
1 paket (250 gr) tereyağı yada margarin
1 paket toz maya
yarım su bardağı ılık su (mayayı eritmek için)
1,5 su bardağı ılık süt
yarım tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kasığı toz seker
yeteri kadar un
1 kase iri kıyılmış ceviz içi
Yapılışı:
Margarin yada tereyağını eritip, ılınması için bir kenarda bırakın.
Mayayı ılık su ve şekerle birlikte eritip margarinin yarısını ,(diğer yarısı hamuru şekillendirirken kullanılacak) ve ceviz içi haric diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın.
Hamuru mayalanması için ılık bir yerde kabarana kadar bırakın.
Hamur mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde pazılar yapın.
Pazıları yarım cm'den daha ince açın.Üzerine erittiğimiz margarinden sürüp,ceviz serpin .Rulo şeklinde sarıp , gül böreği yapar gibi kıvırarak yuvarlak yapın.
Elinizle fazla inceltemeden üzerlerine biraz bastırın.Üzerlerine 1 yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı yoğurdu karıştırıp sürün, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin.
MİNİK MEYVELİ PASTACIKLAR
Malzemeler:
Pandispanya : çok sık yaptığım bu tarifi uyguladım .
Krema:
yarım lt süt
1 su bardağı su
yarım su bardağı un
250 gr toz şeker
60 gr margarin
1 yumurta
isterseniz 2 yemek kaşığı kakao ekleyerek kakaoluda yapabilirsiniz.
Arasına ve üzerine muz,kivi ,çilek vs istediğiniz meyveler.
Yapılışı:
Pandispanyayı pişirip soğutun.Kalıpla yada bir bardak yardımıyla parçalar çıkarıp ikiye kesin.Arasına pişirip soğuttuğunuz kremadan sürüp bir kaç dilim muz koyarak diğer keki kapatın.Yine krema sürün ve karışık meyveler dizin.Dilerseniz herhangi bir meyve sosu ile süsleyin.
ooo şimdi bunlar için ben ne yazsamda yeterli olsa?
YanıtlaSilyok hiçbirşey aklıma gelmiyor herşey çok güzel fazlasıyla gözalıcı sabah kahvaltıya olsaydı ne güzel olurdu:(
:)ellerine sağlık
Nalan'cigim,
YanıtlaSilNe guzel manzaralar bunlar, ellerine saglik.
Guzel bir hafta sonu diliyorum ve sevgilerimi gonderiyorum.
Nalan'cigim,
YanıtlaSilNe guzel manzaralar bunlar, ellerine saglik.
Guzel bir hafta sonu diliyorum ve sevgilerimi gonderiyorum.
Arkadaşım malzemelere bakılırsa çok lezzetli görünüyor.Ben Kayseri'lilerin ketesini yemiştim.Ama bu daha değişik.Eline sağlık.
YanıtlaSilNalan, ellerine sağlık canım. Çok güzel görünüyorlar. hele ketelere bayıldım. Benim yabancısı olduğum bir çeşit keteler. Ama Kayseri ketesinden sonra artık ilgi alanmıdalar.:)
YanıtlaSilSelamlar, sevgiler...
bayilirim keteyeeeeeeee
YanıtlaSilSahane olmuslar canim,ellerine saglik.Sevgiler.
YanıtlaSilNalancım, zaten ne varsa görümcelerde var hihihiihihih..(Bende görümceyim ya o bakımdan)
YanıtlaSilEllerinize sağlık, hepiciği enfes olmuş..Görümceni ve seni çok öptüm...